Oregano - historia i pochodzenie

Oregano wywodzi się z Europy i Środkowego Wschodu. Opisywane było już w dziełach pochodzących z I wieku n.e. Oregano to grecka nazwa, dość popularnej w naszym kraju, lebiodki pospolitej. Znaczy tyle co "oros" - góra i "ganos" - ozdoba (ozdoba góry), ze względu na miejsca, w których rosło. Oregano do dziś pokrywa greckie wzgórza rozsiewając piękny zapach.

przyprawa oregano

Występuje naturalnie nie tylko w Grecji, ale także w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej. W Polsce można ją spotkać na obrzeżach lasów i nasłonecznionych wzgórzach.
Oprócz nazw oregano i lebiodka pospolita w Polsce używamy także oznaczeń: "majeranek dziki" i "macierzanka wysoka"
Wyróżnia się kilka gatunków oregano, każdy o innym zapachu. Jest rośliną wieloletnią. Może osiągać 80cm wysokości. Liście jajowate, drobne, posiada białe, różowe lub czerwone kwiaty. Kwitnie od czerwca do sierpnia.

Zastosowanie Oregano

W Polsce jest jedną z bardziej znanych przypraw. Pełni także ważne funkcje w ziołolecznictwie: głównie w przypadkach zatruć, a także bólów głowy i zębów. Wspomaga także leczenie układu oddechowego.

Oregano charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach. W potrawach z makaronów ( np. spaghetti ), we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.



Reklama

Pod tą domeną powstanie
e-sklep z przyprawami