Mięta - historia i pochodzenie

Występuje głównie w strefie umiarkowanej półkuli północnej, ale również w Australii a także Tasmanii. Znanych jest ponad 40 gatunków mięty natomiast w naszym kraju występuje dziewięć. Znana była już w starożytnym Egipcie. Używali jej również starożytni Chińczycy. Najbardziej znaną jest Mięta pieprzowa. Wyhodowano ją w Anglii i szybko rozpowszechniono w innych krajach Europy. Mięta pieprzowa powstała ze skrzyżowania mięty zielonej i mięty nadwodnej. Obecnie, wykorzystywana na całym świecie jako roślina lecznicza i przyprawowa.

Mięta jest rośliną wieloletnią o pełzających podziemnych kłączach, o właściwym sobie zapachu aromatycznym. Ulistnione łodygi są owłosione, siegają nawet do 80 cm, liście jajowate, ostro zakończone, ciemnozielone. Obecnie spotyka się ją, zdziczałą, wyrastającą przeważnie nad ciekami wodnymi, łatwo ją poznać po charakterystycznym układzie kwiatów w kwiatostanie - na szczytach pędów w nibykłosach.

Mięta

Zastosowanie mięty

Mięta w Polsce najbardziej znana i lubiana jest w postaci herbatki miętowej. Jest to napój bardzo smaczny a do tego wspomagający zdrowie. Świetnie się sprawdza w upalne dni w lato. Natomiast zielony likier miętowy jest doskonałym dodatkiem do koktajlów.

W naszym kraju używanie jej w formie przyprawy jest jeszcze słabo rozpowszechnione, a trzeba przyznać, że ma dość szerokie zastosowanie: można ją dodać do sałatki z pomidorów, zielonej sałaty, szpinaku a także twarożku. Jej posiekane liście mogą urozmaicać smak wielu sosów i farszów. Bardzo dobrze komponuje się z zupami szczególnie z zielonego groszku. Dodaje się ją także do pieczonych ryb, kurczaka i mięs (poza wieprzowiną) oraz wszelkich zapiekanek.

Jeśli chodzi o desery - utarte świeże liście mięty z cukrem pudrem i dodatkiem polewy czekoladowej są doskonałą miksturą do polewania lodów.



Reklama

Pod tą domeną może powstać
e-sklep z przyprawami
albo reklamówka Twojej
marki produktów.