Kolendra - historia i pochodzenie

Kolendra pochodzi z obszarów rejonu Morza Śródziemnego. w chwili obecnej najwięcej kolendry dostarczają Iran, Indie, kraje Bliskiego Wschodu, kraje byłego Związku Radzieckiego i USA. Roślina ta rośnie dziko również w południowej Europie. W większości państw jest uprawiana jako roślina spełniająca rolę przyprawy jak i rolę leczniczą.

Należy do roślin jednorocznych. Osiąga wysokość od 20cm do nawet 50cm. Na łodydze kolendry zakwitają drobne białe lub różowawe kwiaty. Owoce kuliste, szarobrunatnej barwy (do 2mm średnicy). Niedojrzale owoce nie mają przyjemnego zapachu. Właśnie od niego roślina przyjęła swoją nazwę. Kolendra - pochodzi od greckiego koros, co po przetłumaczeniu na język polski oznacza pluskwę. Gdy owoce dojrzeją ten przykry zapach zamienia się w słodkawo-korzenny aromat.

przyprawa kolendra

Kolendra pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, a także wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy.
Jest jednym z najpopularniejszych ziół przyprawowych na świecie (szczególnie często używana w kuchni indyjskiej, islamskiej i latynoamerykańskiej.

Zastosowanie Kolendry

W kuchni zastosowanie mają wszystkie części roślinśy. Liście mają aromat zbliżony do anyżku, natomiast nasiona są słodkawe i pachną skórką pomarańczową.

Najczęściej jednak stosowane są właśnie nasiona, najlepiej zmielone, które świetnie doprawiają potrawy z mięs (Pieczeń z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, gęsi) sałat, zup, kiełbas i pasztetów. Stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi. Stosuje się ją także do przyrządzania deserów: ciast, kremów i lodów. Jest jednym z ważniejszych składników Curry.



Reklama

Pod tą domeną powstanie
e-sklep z przyprawami