Curry - historia i pochodzenie

Curry to mieszanka sproszkowanych przypraw o indyjskich korzeniach. Jej głównym składnikiem jest Kurkuma - roślina znana od tysiącleci ludom zamieszkującym dzisiejsze Indie i Chiny. Pozostałe składniki Curry to: kozieradka, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goĽdziki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. Najczęściej przyjmuje barwę żółtą lub niemal czerwonawą, a Curry pochodzące ze Sri Lanki jest ciemnobrązowe (na skutek poddawaniu poszczególnych składników tej przyprawy procesom palenia).

przyprawa curry

W Indiach, gdzie curry traktowane jest jako przyprawa narodowa, istnieje wiele jej wariantów, a dokładne proporcje składników w każdym zestawie utrzymywane są w ścisłej tajemnicy. Jest bardzo wrażliwa na działanie światła oraz powietrza i dlatego należy ją trzymać w zamkniętych, ciemnych pojemnikach. Stosuje się ją nie tylko jako przyprawę nadającą smak potrawom, ale również jako lek wspomagający organizm ludzki w walce z chorobami układu oddechowego, zapaleniem zatok i przeziębieniami.

Zastosowanie Curry

W kuchni curry nadaje się do większości potraw. Tę przyprawę stosuje się do dań z mięs drobiowych, a także wieprzowiny i baraniny, ryżu i sosów. Najczęściej jednak używa się jej się do aromatyzowania ryżu, który przejmuje jego żółtą barwę.



Reklama

Pod tą domeną może powstać
e-sklep z przyprawami
albo reklamówka Twojej
marki produktów.